• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
 
NOVICE

Divji začetek festivalskega vikenda

sobota

05. 07. 2014

Za divji uvod v zaključek Festivala so na Glavnem odru poskrbeli neuničljivi Inner Circle, na Jazz Lentu pa razigrani Soul Jazz Orchestra! Danes nadaljujemo!

Že večer pred koncertom so člani zasedbe Inner Circle obljubljali, da  bodo zazibali Glavni oder, naredili pošteno »čago« in nas skozi ples prepotili v smislu njihovega komada »Sweat«. »Poredni fantje reggae-ja«, ki so laskavi naslov dobili po brezčasnem komadu »Bad boys«, so mislili popolnoma resno! Koncert se še ni dobro začel, ko so tako parter kot tribune že poplesavale v znanih ritmih neuničljivih komadov. »Resno?! Tale pesem je tudi njihova?!« je bilo pogosto slišati s presenečeno nasmejanih obrazov.

Vsak, ki je mislil, da so desetletja nastopanja izžela energijo zasedbe, se ne bi mogel bolj motiti! »Reggae vedno strmi k spremembi in to se odraža tudi v glasbi. Igramo iste pesmi, a na drugačen, spremenjen način,« je povedal legendarni vokalist in pianist Bernard "Touter" Harvey. V ritmih znanih melodij smo poplesavali tudi na živahne vložke rocka, afrobeata in hip-hopa, člani pa so pred odrom organizirali pravcate pevske in plesne vaje.

Na zaključni kronski koncert Glavnega odra pa vas danes vabijo legendarni Jinx! Ob 20-letnici delovanja zagotavljajo nepozaben koncert in obljubljajo: »Vrgli bomo pozitiven urok na vse, ki bodo prišli v živo zaplesati in se pozabavati z nami!« Vabljeni na Glavni oder ob 21:30 uri!

Na drugem koncu Festivala pa so s pihalnimi vragolijami občinstvo popolnoma prevzeli kanadskiThe SoulJazz Orchestra, ki so trenutno na Evropski turneji. V Sloveniji nastopajo prvič, nad mestom in Festivalom pa so popolnoma očarani. »Ta Festival je genialen! Ravnokar smo prišli iz ogromnega slovenskega kosila, ki smo ga zalili z odličnim vinom!« je pred koncertom ob hmeljskem napitku še povedal klaviaturist Pierre Chrétien.

Skupino zaradi svoje velikosti kličejo tudi miniaturni big band in njenih šest članov je s prodornimi in plesnimi zvoki osvojilo občinstvo Jazz Lenta. »Mi imamo dva pravila. Prvo pravilo se glasi: morate plesati! Drugo pravilo pravi: nam je vseeno kako plešete!« so deževala vabila na plesišče pred odrom, ki se je tudi hitro zapolnilo. Zasedba igra mešanico glasbenih žanrov, ki temeljijo na soulu in jazzu z elementi karibske, afriške in latinske glasbe. 

Na zaključni koncert Jazz Lenta  pa vas danes na svoj 3. Jazz podij vabi Vasko Atanasovski. Kaj smo slišali v prvih dveh podijih ter kaj lahko pričakujemo danes pa si lahko preberete na tej povezavi.

Nazaj na Novice
FACEBOOK