• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
 
NOVICE

Jazz podij 2.0

sreda

02. 07. 2014

Včeraj se je končal drugi letošnji jazz podij, njegov arhitekt Vasko Atanasovski pa ima očitno za zaključni tretji podij namen zapolniti plesišče pred odrom.

V sklopu Jazz Lenta se vsako leto zvrsti tudi Jazz podij, ki je namenjen predstavljanju dela relevantnih slovenskih glasbenikov. Kot v prejšnjih letih je celoten glasbeni korpus razdeljen na tri dele, vodja podija pa tematsko sestavi tridnevni program. Letos je bil podij podeljen znanemu skladatelju, saksofonistu in flavtistu Vasku Atanasovskemu, ki je s svojim delom do sedaj že dvakrat prepričljivo napolnil prizorišče. Rdeča nit, ki teče med posameznimi nastopi pa je prav njihova raznolikost, tako da se poslušalci lahko spoznajo z različnim delom in glasbo avtorja.

1. Jazz podij z naslovom Balkan Flowers se je zgodil v soboto drugi vikend Festivala, celoten podij pa je predstavljal izviren avtorski projekt, ki je bil spisan izključno za predstavitev dela novo ustanovljene zasedbe. »Pred dobrim letom sva se končno osebno spoznala s priljubljenim srbskim pianistom Vasilom Hađimanovom in si takoj zaželela sodelovanja. Vasil v glasbo prinese balkansko obarvan melos in ritem, tako da je pravi lik za mojo idejo,« je podij, ki so ga prvič predstavili javnosti, opisal Vasko. Za bobni je sedel Hrvat Krunoslav Levačić, ki je nastopil še na drugem podiju, bas linijo pa je držal Jošt Drašler.

Po drugi strani pa je zgodba sodelovanja s skupino Adrabesa na včerajšnjem 2. Jazz podiju stara že več kot 10 let. Utečena skupina je ogromno koncertirala tudi v tujini, čeprav v zadnjih letih niso veliko koncertirali. Jazz podij jim je tako predstavljal priložnost ponovnega sodelovanja, opazna kemija med nastopajočimi pa je zagotovila vrhunski koncert ter izjemno vzdušje. »Harmonikar Simone Zanchini je seveda Italijan in k celotnemu projektu prinese lasten mediteranski vpliv. Skupaj dobimo zanimiv zvok v stilu nekakšnega mediteransko-balkansega etno-jazza,« je povedal Vasko pred včerajšnjim nastopom. Ta je očitno prepričal publiko, ki ni hotela oditi, hudomušne vragolije harmonikarja pa so marsikoga spravile na noge.

Takšen pa je tudi načrt za zaključni 3. Jazz podij, ki bo kronal dogodke na Jazz Lentu 5. julija ob 22-ti uri. Zasedba Vasko Atanasovski Trio ima v svojem repertoarju bolj poskočne ritme ter ogromno vaje, priložnost pa smo jih imeli poslušati tudi že na Lentu v unikatnem prizorišču Špeglcelt. Vasko bo na tem koncertu poleg različnih pihal uporabil tudi svoj glas, sama glasba pa je mešanica različnih stilov. Na oder je povabil tudi zanimive goste, saj se jim bo violini pridružil Zoltan Lantos iz Madžarske, s katerim je Vasko že posnel dva albuma, na klaviaturah svež Denis Horvat, svoj edinstven vokal pa bo par pesmim posodila tudi Afra Tesla. »Zaigrali bomo tudi enega meni najljubših komadov, ki sem ga spisal v poklon ženski osebi. Komad je težko prirediti tako, da bi ga pel sam, navadno pa nimamo ženskih pevk, ki jim je besedilo tudi namenjeno,« zaključni podij še opiše Vasko.

Vabljeni torej na še 3. Jazz podij, kjer bomo zasedli tudi plesišče pred odrom! 

Nazaj na Novice
FACEBOOK