• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
 
NOVICE

Ulične predstave za staro in mlado

petek

04. 07. 2014

Za nami sta dva dni izjemno pestrega programa mednarodnih uličnih gledališč, ki jima sledita še dva zaključna dni, kjer lahko vsak najde nekaj zase.

Ulična gledališča nas tudi letos razvajajo z izjemno pestrim programom, ki so ga organizatorji pripravili s sodelovanjem skupin iz vse Evrope, pa tudi izven njenih meja. Že v prejšnjih dneh smo se navduševali nad različnimi predstavami kot so Neverjetna skrinja, Vertigo, Kuhinja, Oskar & Strudel show, Parada, Barvniki ter mnogimi drugimi, ki so skozi igro poučevale stare in mlade generacije Lentarjev.

S svojo izjemno pozitivno osebnostjo in izdelano obrazno mimiko je obiskovalce Festivala v prejšnjih dneh navduševala predstava Dan-Le Man mladega Estonca, ki veliko svojega časa preživi tudi v Avstraliji. Ustno žongliranje, padanje, lovljenje ravnotežja, izmišljevanje zgodb in zagat, dvorjenje in razočarane trenutke, v katere je zvlekel še občinstvo, je na obraze narisalo nasmehe tako starim kot mladim generacijam. V sproščeni predstavi pa več kot očitno užival tudi ogromen štirinožec, ki je v znak odobravanja avtorju namesto ploskanja po svojih najboljših močeh namenil tudi nekaj tuljenja.

Včeraj smo med drugim imeli priložnost opazovati edino Poljsko ulično gledališče pod naslovom Kikiriki, z izjemno izdelano in domiselno igro. Celotna predstava je odigrana s pomočjo lutk, kjer avtorica ni aktivni del igre, njena osebnost pa je v igro zrcaljena skozi lutke, ki jih je posebej za ta namen ustvarila avtorica Ola Muchin. A v tem primeru ne gre za klasično lutkovno gledališče, saj je glavni lik, star, zaprašen čarodej Osvaldo Drevno, pripet na igralko, sama pa je v sami predstavi skorajda neopazna. Pri humornem izvajanju trikov, za katere še sam večinoma ne ve kako se bodo končali, mu pomagajo tudi njegove kokoši in drugi pomočniki na čarobnem odru. Pri tem imajo vsi liki izdelan karakter, v igro pa se na koncu vključi tudi alter-ego avtorice. Čarodej Osvaldo je sicer morda izgubil svoj čar, ni pa izgubil svojega veselja do magije in življenje.

Prav posebna pa je bila tudi predstava Ruskega gledališča Tatr Minyatur z naslovom Titanik, kjer so profesionalni igralci želeli na neuraden način občinstvu predstaviti gledališko igro. Trije igralci so občinstvu predstavili več kratkih zgodb, ki so za začele v antičnih časih in se zaradi človeškega značaja dogajajo še danes. Rdeča nit predstave so kaskadne zgodbe o ljubezni, sovraštvu, ljubosumju, smrti in veselju, ki skupaj tvorijo celotno človeško zgodbo. »To je predstava, ki skozi posamezne zgodbe poda jasno sporočilo, da bosta ljubezen in lepota rešila svet,« je po predstavi povedal vodja skupine Sergei, ki tudi vodi omenjeno gledališče v St. Petersburgu.

Pester program uličnih gledališč za staro in mlado pa bo potekal tudi v naslednjih dneh! Spored in opis programa si lahko ogledate na tej povezavi!

 

 

Nazaj na Novice
FACEBOOK