• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
 
NOVICE

Zaključni vrhunec letošnjega Lenta

petek

04. 07. 2014

Festival Lent se bliža koncu in pred vrati sta zadnja dva dni nepozabnega dogajanja, preden pod sojem ognjemeta in žarometov proslavimo zaključno noč letošnjega programa.

Po dveh tednih nepozabnih dni in neprespanih noči nas danes in jutri čaka veliki finale Festivala Lent 2014. Kdor še je še vedno lačen po ustvarjalnih popoldnevih v Art kampu, intimnih večerih na Živih dvoriščih in izbranem glasbenem ter gledališkem dogajanju, ta bo te dni še zadnjič prišel na svoj račun - čakajo nas namreč številni odmevajoči dogodki letošnjega festivala. 

Kot prvo ne smemo spregledati lentovskih sladokuscev, ki so svoj "štamplac" našli pod streho SladoLenta. Tam bo danes in jutri zvečer mogoče uživati v dobrotah treh mariborskih vrhunskih chefov - Tomija Gregorinčiča in Miša Krojsla iz restavracije Rožmarin in Slaviše Amidžiča iz Hotela Arena ter ljubljanskega mojstra azijske kuhinje Grege Božičnika, ki stoji za priznano ponudbo restavracij Sushimama in Tokyo Piknik. Na jedilniku bodo med drugim jadranski brancin, izbrana štajerska teletina, skrivnostni Pohorski tartuf ter eksotična chicken terriyaki in yakisoba.

Z nasmeškom na ustih in polnim želodčkom se boste nato lahko odločali med široko paleto glasbenih zvrsti in umetostnih oblik, ob katerih boste lahko preživeli nepozaben večer. Ljubitelji gledališča bodo to nedvomno storili v družbi vrhunskih uličnih gledališčnikov, ki te dni navdušujejo po mariborskih ulicah. Ob sedmi uri bodo danes na Glavnem trgu zaigrali Papelito in Brencl banda, ob osmih pa jim na isti lokaciji sledijo avstrijski gledališčniki, ki bodo uprizorili ulično predstavo Sanje. Jutrišnji večer nam bodo pričakovanje ognjemeta krajšali mednarodno nagrajeni čarovnik Sam Sebastian in Kulturno društvo Priden možic z ognjenim spektaklom Sodrga.

V kolikor Vam teater v stoječem položaju ne ugaja, potem se lahko odpravite v Vetrinjski dvor, kjer bo danes in jutri še možno uživati v družbi odličnih stand-up komedijantov. Nocojšnji večer bo še prav posebej vesel, saj je na programu Noč stand-up komikov, na kateri bodo svoje najboljše točke predstavilo šest vrhunskih komedijantov iz Srbije, Hrvaške in Slovenije ob mojstrki moderaciji legendarnega Vinka Šimeka, publika in posebena žirija pa bosta nato glasovala za svojega favorita. Sobotni večer v dvorcu bo nekoliko bolj avdiovizualne narave - s koncertom se bo namreč predstavila Damjana Golavšek, ki ji bo sledila projekcija filma Realnost.

Ljubitelji salonske glasbe bodo na svoj račun prišli v Sodnem stolpu ob koncertih nemško-ameriških skupin John Lee Sanders meets Rad Gumbo ter tribute koncertu Johne Lee Hookerju pod imenom Boogie with the Hook. Za prijetne jazz vibracije bo kot vedno posrkbel Jazz Lent z nocojšnjim težko pričakovanim nastopom kanadskega miniaturnega big banda The Souljazz Orchestra, ki mu bo jutri sledil Vasko Atanasovski trio z gosti.

Precej bolj divje bo na Glavnem in Večerovem odru. Prvi danes gosti ene izmed vrhuncev letošnjega festivala - kultni jamajški dvakratni nagrajenci z Emmyjem  - Inner Circle, jutri pa bodo za žur do ognjemeta poskrbeli hrvaški Jinx. Večerov oder seveda ne bo nič zaostajal in že danes postregel z žensko heavy metal zasedbo Hellcats, ki jim bo sledila bosansko-hrvaška skupina Divlje jagode, jutrišnji večer pa bodo dodobra pretresli legendarni Soulfingerz.

Tisti, ki ob polnoči še ne hodijo spat, pa se bodo lahko znoreli do poznih jutranjih ur na uradnih afterhour dogodkih letošnjega festivala. Z ležernejše druženje ob odlični glasbi se kot vse dni tudi naprej priporoča Oder Minoriti, kjer bo danes ponoči za mešalko stopil britanski DJ Jam Who, zadnji večer pa bo publiko navduševal pionir UK Jazz Dance scene Paul Murphy. Mladinin oder bo seveda tudi tokrat ostal zvest imenu in Vas popeljal globoko v osrčje glasbenega podzemlja. Današnjo noč bosta za srbeče noge in povišan utrip poskrbela dvojec Bloody Tadi in Ruff Roga, idejna očeta mariborskega elektronskega kolektiva Total Fusion, ki bosta postregla z najboljšimi breaki in najizbranejšo elektroniko, kar jo bo nocoj ponoči mogoče slišati v mestu pod Pohorjem. Jutri pa se bo "bluzilo" v stilu s Sašo Sandič Triom in Prismojenimi profesorji bluesa ter DJ programom do jutranjih ur.

Vabljeni torej na nepozabni zaključek letošnjega Festivala Lent. Se vidimo na Lentu!

Nazaj na Novice
FACEBOOK