• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
 
NOVICE

Več kot teden dni uličnih gledališč

ponedeljek

30. 06. 2014

Poleg odličnega glasbenega programa mestne kotičke, ulice in trge polnijo maske, inštalacije ter predstave uličnih gledališč, ki se v Maribor zgrinjajo od blizu in daleč.

Zadnjih nekaj dni je bilo na Glavnem trgu mogoče opaziti veliko, staro, skorajda zaprašeno, a lepo izrezljano skrinjo, ki so jo pred 150-mi leti naredili nekje v Španiji. Naduti pravnuk ustanovitelja slavne predstave Neverjetna Skrinja je s svojima ekscentričnima pomočnikoma v Mariboru skušal prikazati sijaj nekoč bleščeče atrakcije. Pri tem je eden od njiju tako neumen, da je skorajda neuporaben, zato pa mora drugi delati za vse tri. Žejen šef in istočasen režiser, ki živi v ostankih oblakov pradedove slave in ga zanima le neobstoječ ugled in uspeh, skuša sebe in druge prepričati, da Neverjetna Skrinja kljub zobu časa v sebi še vedno nosi iskreno čarovnijo, ki je predstavo nekoč naredila slavno. Izjemno dobro izdelane nasprotujoče si karakterje so spremljale nerodne postavitve scene, napol propadle predstave ter hudomušni triki, medtem ko je sporadičen, groteskno globok krohot neurejenega, bradatega lastnika množice spravljal v smeh. Kljub zapletom jim je z veliko truda in improvizacije predstavo le uspelo pripeljati do konca ter dokazati, da je vsebina Neverjetne Skrinje še vedno čarobna, saj se skriva v nas, te pa zob časa ne more načeti.

Lučaj daleč in uro kasneje pa je že dišalo na Slomškovem trgu. V francoski predstavi Kuhinja se srečamo s samovšečnim in gospodovalnim šefom kuhinje ter njegovim nebodigatreba pomočnikom, ki celo skupaj komaj premoreta veščine povprečnega kuharja. A nič ne de, ko ima ena izmed obiskovalk rojstni dan in je v ta namen potrebno speči tudi torto. Mojstra, ki sta sama sebi v napoto, sta izziv seveda sprejela, situacijska komika odprte kuhinjske scene pa je naznanjala nepravilno uporabo pripomočkov, razsipavanje sestavin, prepir okrog uporabe recepta ter lovljenje po kuhinji. Kuharske in osebne težave so se s peko le še stopnjevale, a je nevrotičen šef kuhinje za ustvarjanje kulinaričnih dobrot vendarle navdušil veliko množico starejših, kot tudi najmlajših obiskovalcev. Dva izmed njih sta tako že med predstavo iz ostankov nerodnih kuharjev začela ustvarjati svoje poslastice. Vsi tisti, ki ste kulinarične dobrote francoske kuhinje zamudili, si predstavo lahko ogledate še danes ob 18-ti uri na Slomškovem trgu!

Siti in nasmejani pa smo se nadaljnje odpravili na predstavo Delfi Populi, ki jo je organizirala vsem znana Impro Liga. Tokrat so se člani vrnili h koreninam in po Grajskem trgu delili svoje staro grško znanje v temu primernih tradicionalnih togah. Da bi bili nasveti in znanje uporabna ter povezana z modernejšimi moralnimi delikti, so občinstvo povprašali po njihovih moralnih tegobah. Teh se je v zadnjih devetnih dneh Festivala očitno nabralo kar nekaj, skozi improvizirane situacije v debatnem stilu pa so jih nastopajoči skozi smeh tudi razložili.

Sicer pa Festival tudi danes ponuja pestro paleto uličnih predstav:

Ø  Kuhinja (FRA) ob 18:00 na Grajskem trgu (zadnja ponovitev)

Ø  Heidi Blumenfeld ob 19:00 na Rotovškem trgu (ni ponovitve)

Ø  Osebno, prosim! (USA, SLO) ob 20:00 na Grajskem trgu (ni ponovitve)

Ø  Oskar & Strudel Show (AUT, SUI) ob 21:00 na Glavnem trgu (ponovitev jutri ob 18:00)

Nadaljnji spored predstav po dnevih pa si lahko ogledate na tej povezavi

 

 

Nazaj na Novice
FACEBOOK