• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
 
NOVICE

Posebna elektronska noč

torek

01. 07. 2014

Na Mladininem odru v Satchmu so sinoči predstavili trije izmed najbolj pričakovanih slovenskih elektronskih producentov - Kleemar, JUNEsHELEN in Bowrain

Ponedeljkov večer na Mladininem odru se je izkazal kot nalašč za bolj umirjeno, melodično subtilno elektroniko, ki jo je pričarala trojica težko pričakovanih slovenskih ustvarjalcev. Takoj ko je Kleemar, ki ga tudi britanski časopis Guardian uvršča med ustvarjalce, ki jih je v letošnjem letu nujno treba slišati, stopil za mešalko, se je Jazz Klub Satchmo nemudoma začel polniti. Edinstvena mešanica žive in elektronske glasbe, dopolnjena z odlično sinhroniziranimi vizualizacijami je vsakogar prikovala na plesišču in kmalu se je v vsakem kotičku kluba zibal glasbeni ljubitelj.

Sledila je nežno divja JUNEsHELEN. »Malo sem bila živčna, ker nisem imela veliko časa, da vadim komade. Ti mi res veliko pomenijo in ker sem zelo samokritična, jih želim zaigrati najboljše možno, da zvenijo in se začutijo, kot želim. Vedno bi lahko še kaj popravila, a sem zadovoljna z današnjim nastopom, ki ga je prišlo poslušati tudi veliko ljudi, sploh glede na ponedeljek,« se je po nastopu razgovorila Nina Šardi, ki je pod umetniškim imenom JUNEsHELEN ravno v  soboto izdala svoj nov EP in ga na Lentu prvič predstavila v živo pred občinstvom. Lepo poln Satchmo je z zanimanjem prisluhnil zanimivi mešanici elektronsko ambientalnih ritmov in čutnega vokala.

»Gotovo sta za dober obisk poskrbela predvsem Kleemar in Bowrain, ki sta pravi magnet za občinstvo. Danes smo bili res lepa trojica, Mladinin oder nas je dobro združil na isti večer,« je še pohvalila svoja glasbena kolega, s katerima si je delila oder. O tem priča tudi dobro vzdušje v zaodrju in podpora, ki si jo je trojica izkazala med in po nastopih. Kleemar je prosil, da nastopi prvi, ker je moral danes zgodaj v službo, a je očitno res posebno elektronsko noč preživel v naši družbi do konca. Ker sta z JUNEsHELEN oba iz Prekmurja in ju očitno zanimajo enake od prekmurskih ravnic navdahnjene pozitivno melanholične melodije, sta se že povezala in sklenila, da bosta sodelovala pri kakšnem prihodnjem projektu.

Trojico je zaokrožila skupina Bowrain, z v Amsterdamu aktivnim slovenskim elektronskim producentom in jazz pianistom Tinetom Grgurevićem na čelu. Počasen in globok začetek se je ob spremljavi DJ-ja in kitarista stopnjeval do bolj udarnih plesnih ritmov, mešanica žive in elektronske glasbe, instrumentov, računalnikov in klaviatur pa je na koncu požela vzklike navdušenja in bučen aplavz zadovoljnega občinstva.

Kakovostna elektronika bo na Mladininem odru znova odmevala jutri ob 23. uri, ko bodo gostje Fedja in Householics in v petek, ko bosta po dolgem času znova moči združila ena od najboljših mariborskih DJ-jev iz kolektiva Total Fusion Ruff Roga in Bloody Tadi. Današnji večer bo od 23. ure bolj rokersko obarvana, saj se bo predstavila mlada, talentirana mariborska skupina The Pyramids in Sinjski M.O.R.T., brezkompromisno avtorski punk-blueserji, ki obljubljajo nepozabno udaren rokerski koncert.

Nazaj na Novice
FACEBOOK