• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
 
NOVICE

Petdeset let ljubezni do petja, plesa in glasbe

torek

01. 07. 2014

Glavni oder na Dravi je včeraj zvečer uspešno prestal svoj največji izziv v letošnjem letu. Na odrskih deskah se je namreč v sklopu enega samega nastopa zvrstilo skorajda štiristo pevcev, plesalcev in glasbenikov vseh generacij ter s predstavo Mozaik preteklosti proslavilo 50. obletnico obstoja Kulturno-umetniškega društva Študent.

Več kot šestdeset let izkušenj in spominov je ločevalo najbolj rosne in najstarejše člane kolektiva, ki je nedvomno pustil pečat na življenjih številnih Mariborčanov. Pol stoletja delovanja, generacija za generacijo, ki se spoznava, zbližuje in povezuje skozi ljubezen do glasbe, petja in plesa. Do preprostih stvari, ki so takrat kot tudi danes polepšale naš vsakdanjik in obarvale naša življenja. Nič kaj ne preseneti torej, da je množico nastopajočih tudi iz tribun skozi ves nastop vzpodbujala več stoglava publika.

Od veteranov kot sta folklorna skupina Bela krizantema in vokalna skupina Urban (obojni se še danes redno srečujejo ter vadijo in občasno tudi nastopijo), pa vse do »zelencev«, ki so ravnokar dosegli polnoletnost, vsi so na odru navdušeno izvajali tradicionalne folklorne in klasične standardne plese, prepevali ter igrali ljudske pesmi, kot da se v zadnjih petdesetih letih ne bi prav nič spremenilo. Ljubiteljska umetnost se pač ne zmeni za leta. Pomembno je to, da združuje in povezuje.

A naj Vas besedna igra ne zavede – ljubiteljska umetnost v svoji formi in strokovnosti mnogokrat prav nič ne zaostaja za »profesionalno«. To so nedvomno dokazali tudi trenutni in nekdanji KUDovci, ki so kljub zavidljivemu številu sodelujočih in različnih vsebin nastop izvedli strogo profesionalno in brez kančka obotavljanja. »S koncertom smo bili izredno zadovoljni in vesel sem, da se ob takšnem številu sodelujočih ni prav nič zataknilo,« je včerajšnje dogajanje z zadovoljstvom opisal tudi predsednik društva Marko Perger. Nastop je bil po njegovih besedah »prikaz vrhunske ljubiteljske kulture v Mariboru in širši regiji, ki je dokazal, da tudi ta še zmeraj pritegne zavidljivo število obiskovalcev.« Veselje ob jubileju pa je pospremil s številnimi zahvalami vsem, ki so ga s skupnimi močmi obeležili v takšnem številu – nastopajočim, organizatorski ekipi, ki ji je uspelo povezati toliko generacij bivših članov ter ekipi Festivala Lent, ki že od samih začetkov festivala s ponosom podpira folklorno umetnost.

Nazaj na Novice
FACEBOOK