• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
 
NOVICE

Kvalitetno prenatrpan urnik

torek

01. 07. 2014

Včeraj je bil še eden tistih presežkov poln dan, ko smo obiskovalci Festivala hoteli biti prisotni na več prizoriščih hkrati!

Kilavo vreme nikakor ni odvrnilo obiskovalcev od kreativnega polnjenja baterij v živahnem direndaju Mestnega parka. Izdelovanje različnih igrač in glasbil so korak naprej spremljale bobnarske in plesne delavnice. Da bi glasbeni krog primerno sklenili, so na odru Art Kampa priredili bobnarski koncert Ko iz izbe zabobni, temu primerno pa so oder preplesali še Argentinci v predstavitvi argentinskega tanga.

Temperamentni Argentinci še niso prav obrusili pet, ko sta na Jurčkovem odru s primorskega podeželja v štajersko prestolnico svoje modrosti z nami že prišla deliti duo Bakalina. Renata Lapanja na harmoniki ter vokal Jani Kutin sta ime dobila po veliki glineni skledi, ki je skupaj s tihožitjem na pogrnjeni kmečki mizici družbo delala zdravilnemu šilcu ali dvema obveznega »šnopčka«. Jani si ob vsem tem seveda ni mogel kaj, da ne bi v močnem primorskem narečju povedal par kmečkih modrosti. »Mineva 300 let od kmečkih uporov. Sej danes se še nekaj upiramo, začelo se je prav v Mariboru, ampak tile kravatarji so še vedno čisto preveč. A veste kakšna je razlika med kmetom in kravatarjem? Mi damo vse od sebe, oni pa vse štiri!« je napol v smehu bentil čez »kravatarski sistem«. Posebej v ta namen jim je spisal tudi pesem z naslovom »Banda kravatarska, golazen frdamana«, »šnopček« pa je v tem času že delil s poslušalci.

Komaj sta zaključila Bakalina, ko je že bilo potrebno hitro odstopicati naprej. Med možnimi postanki je v oči takoj padel Sodni Stolp s prenovljeno zasedbo Nece Falk, ki je z novo glasbeno preobrazbo, a veliko mero starih izkušenj obljubljala odličen koncert. Da se tega zaveda tudi publika, je bilo jasno že dolgo pred koncertom, saj je bilo prizorišče natrpano do zadnjega kotička še pred samim začetkom. A to ni ne ustavilo, ne zmanjšalo navdušenja oboževalcev, ki so pred vhodom uprizorili sedečo vrsto, v smehu pa za postrežbo pobarali še natakarja. Na koncu so vsi, tako tisti zunaj, kot tisti znotraj z Neco Falk na čelu, zapeli pesem Dravski most ter se podali nočnemu lentanju naproti.

Načrtovan obisk koncerta ali malo manj vztrajnosti pri ostalih prenapolnjenih prizoriščih pa se je vsekakor obrestoval obiskovalcem koncerta Lord Bishop Rocks iz Združenih držav Amerike, ki je poskrbel za eno največjih pozitivnih presenečenj Večerovega odra! Izjemen kitarist in nadarjen pevec svoj stil imenuje Hendrixian Motör Funk, kar kljub konotacijam na izjemnega Jimmy Hendrixa, udarne Motörheade in prefinjene Led Zeppeline povsem ne razloži stila skupine.

Koncertno vzdušje so počasi začeli graditi s sladkimi zvoki reggaeja, ki so ga sicer hitro nadgradili še s ščepci funka, soula, bluesa ter seveda rocka, kjer so v sporočilih mešali prepovedano ljubezen in politiko. Reggae Bob Marleya in drugih velikanov je svojo melodijo počasi predal začetnim zvokom rocka, ta pa je energijo hitro vložil v nadaljnji razvoj rock'n'rolla, kjer smo lahko slišali najboljše priredbe najboljših legend. Lord Bishop posebno ljubezen goji prav do Hendrixovega stila, njegovo električno harmonijo pa perfektno odigra tudi z zobmi. Kot pravi rocker ni vedno čakal na salve aplavzov oboževalcev, temveč je ob še cvileči kitari in po konkretnem požirku viskija ali dveh neutrudno nadaljeval s stopnjevanjem vzdušja. Kadar se je ustavil je pavzo tudi izkoristil ter pesmi v stilu ljubezni in politike posvečal relevantnim osebam, dogodkom ali organizacijam. Eno izmed pesmi je posvetil tudi sami skupini, ki je trenutno na veliki evropski turneji, v Sloveniji pa nastopajo drugič. »Na poti smo 31 dni, obiskali smo osem držav ter odigrali 28 koncertov. Danes smo tukaj!« je še bilo slišati z odra, ko je rock'n'roll začel zamenjevati težki rock Black Sabbatha. Neumorni performer je za poslušalce pripravil pravo potovanje skozi moderno zgodovino glasbe, na odru pa vztrajal skoraj tri ure!  

Nazaj na Novice
FACEBOOK