• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
 
NOVICE

Elektronski jazz večeri

četrtek

03. 07. 2014

Z elektronskimi glasbenimi in video vložki so Jazz Lent včeraj popolnoma sesuli mehiški Trocker, elektronske jazz večere pa danes nadaljuje Maria João z zasedbo Ogre!

Na odru se je začela pojavljati čudna mešanica ljudi. Predstavljajte si, da za bobni sedi dolgolasi Mehičan, ki zgleda kot član kartela in se mu od časa do časa spontano »odpelje«. Svoje frustracije izlije na različnih tolkalih, igra po svojem zobu ter na nekakšni pralni reži, ki spušča identične zvoke kot scratchanje z gramofonov. Prav slednji so na oder primamili tudi DJ-a Zero Lopeza, ki se je z bobnarjem spustil celo v manjšo bitko za prevlado nad rezkimi zvoki. DJ je najnovejša pridobitev zasedbe Trocker, s svojimi elektronskimi vložki pa je podpiral, menjaval, pospeševal ali vodil plesni ritem skupine. Na odru sta se jima hitro pridružila še ogromen basist ter trobentač, katerega zvoke je DJ med nastopom v živo zvlekel v svojo mešalko, iz njih iztisnil dodatne odmeve, dolžino in »loope« ter vse skupaj zapakiral v podlago za naslednji komad.

Kot da mera še ne bi bila polna, so na oder začeli kapljati tudi drugi člani zasedbe. Nič manj se ni »odpeljalo« niti pianistu, ki je pred seboj imel 4 elektronske klaviature ter računalnik, center skupine pa je tvoril izjemno energičen saksofonist Arturo Santillanes. Na vprašanje kako naj se človek sploh loti opisa njihovega stila je v smehu mirno dejal: »Poglej, mi igramo nekaj jazza, radi mu dodamo dosti rocka, hip-hopa, funka, soula in na celotno zadevo zlijemo še malo psihadeličnih mariachev tradicionalnega okolja. V osnovi smo instrumentalna zasedba, Lopez pa nam z gramofoni predstavlja novo izhodišče za novo glasbo.« Svojo izjemno razgibano glasbeno točko so podprli tudi z elektronskimi vizualizacijami, ki so se glasbi in komadu primerno prikazovale na ogromnem platnu za skupino.

Težko je reči, kdo je bil nad koncertom bolj navdušen, izvajalci ali poslušalci. Glasbeno izjemne in energične nastope je publika nagradila s stoječo ovacijo, zasedba pa se nikakor ni mogla odlepiti z odrskih desk. »V Mariboru nastopamo premierno in upamo, da se znova vidimo drugo leto! Viva Maribor!« je med koncertom v iskreno navdušeni atmosferi Jazz Lenta dejal Santillanes, ki je zagotavljala njihovo vrnitev. Trocker je že drugič na evropski turneji, trenutno pa jim je zelo žal le, da morajo tako hitro oditi, saj jih je Maribor s svojim Festivalom popolnoma očaral.

Danes pa elektronske Jazz večere že nadaljuje Maria João Ogre! Izjemna portugalska vokalistka prodornega glasu za svoje koncerte spremeni v vizualne in slušne poslastice, ki jih spremljajo klaviature, klavir in bobni. Obenem si lahko med drugim obetamo elektronske vragolije Drum'n'bassa, duba in 8-bitne glasbe, ki na novo odpirajo interpretacije elementov portugalske, brazilske, afriške ter japonske glasbe. Vabljeni na Jazz Lent malo drugače, danes ob 22-ih!

Nazaj na Novice
FACEBOOK