• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
 
NOVICE

Odprto o plesni sceni

sobota

28. 06. 2014

V sklopu letošnjega Festivala Lent se je včeraj uspešno zaključila že 23. plesna scena, ki je ponovno postregla z vrhunci lokalne ljubiteljske plesne produkcije

Včeraj se je z štirimi izvrstnimi predstavami ter izsekom plesnega filma končala letošnja 23. Odprta plesna scena, ki je tudi tokrat domači in tuji publiki v dveh dneh postregla z obilico obetavnih mladih plesalcev ter plesalk. V sodelovanju z Javnim skladom za kulturne dejavnosti Republike Slovenije projekt že vse od leta 1992 (v sklopu Festivala Lent se projekt izvaja od 1998 naprej) predstavlja različne domače in gostujoče sodobne plesne presežke, ustvarjene v zadnjem času. Je priložnost za prepoznavanje vrhunskih mladih umetnikov, aktualnih razmišljanj, izmenjav idej in promociji plesne umetnosti. In tudi letos ni bilo nič drugače.

Uvodni dogodek se je zgodil v četrtek, ko se je na odru Lutkovnega gledališča Maribor pod naslovom Mladi plesni upi predstavilo 11 plesnih miniatur iz Plesne izbe Maribor, KD Centra plesa Maribor, Plesnega studia Ana in II. Gimnazije ter gostujoči plesalec iz Quleniuma v Kranju. Mladi ustvarjalci so v številnih primerih na odru prezentirali svoje prve resne uprizoritvene podvige ter navdušili z izvirnostjo in raznolikostjo. Še posebej pa je očarala predstava Ptična demenca avtorja Jana Rozmana, ki je hkrati predstavljal prvo manifestacijo modela mreženja za mlade izvedeno v sodelovanju z Zavodom Federacija. Predstava, ki meji na teater absurda, je zgrajena na okvirju surrealistične zgodbe o človeku, ki se spremeni v ptico, med letom pa ga zajame nevihta pozabe.

Mlade plesne upe so drugi dan na odru zamenjali profilirani lokalni koreografi in plesalci, ki so presenetljivo številni publiki prikazali zadnje kreacije mariborskih plesnih mojstrov. Večer so otvorili plesalci KD Center Plesa, ki so predstavili dve plesni točki koreografa Marka Urbaneka, zasnovani na odtujenosti modernega človeka do sebe in drugih ter ravnotežjem med lastnim vzgibom in zunanjo manipulacijo. Sledil je izsek iz nedavno izdanega plesnega filma Paradox Movement Clash in nato pretresljiva predstava deTERMINIRANI avtorice in koreografinje Ane Germ, ki je v sodelovanju z dramaturginjo Andrejo Kopač ustvarila tenkočutno multimedijsko predstavo zasnovano na raziskovanju svobodne volje in uresničljivosti življenjskih potencialov posameznika kot družbene skupnosti. Večer se je zaključil z uprizoritvijo predstave Kaj me pleše v izvedbi članov Plesne izbe Maribor, plesne pripovedi o človeških odnosih. Vsi omenjeni so si za svoj trud prislužili glasne ovacije aplavza, ki so vlivali upanje, da se mariborski plesni sceni s tovrstnim ustvarjalnim naraščajem obeta čas uspeha in razvoja.

Z nastopi je bila več kot zadovoljna tudi dolgoletne producentka Odprte plesne scene Minka Veselič, ki ji je na skupnem odru ponovno uspelo združiti najbolj produktivni središči mariborske plesnega izobraževanja: »Za Maribor je na plesnem področju izjemno pomembno povezovanje različnih plesnih šol in izobraževalnih pristopov, zato sem izredno vesela, da lahko finančni situaciji navkljub nadaljujemo razvoj plesne scene tudi v okviru Festivala Lent. Trudimo se biti ta povezovalni faktor in različnim organizacijam ponuditi platformo, kjer lahko skupaj pokažejo produkte svojega celoletnega dela.«

Nazaj na Novice
FACEBOOK