• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
PROGRAM

sreda

02.07.2014

Spremljevalne prireditve

SPREMLJEVALNE PRIREDITVE

KGB MARIBOR

2. 7. ob 22.30
OKTTOBER
koncert

Milan Fras, kitara vokal, Rene Markovič, bas, Niki Stojanović, kitara, Grega Božič, bobni

Skupina z dolgo kilometrino in svežim imenom.

Mariborska zasedba štirih vztrajnih trenerjev strun in tolkal, ki skupaj deluje že od leta 2006, ko so skupaj trenirali živce sosedov še pod imenom Woody & The Seamonkiz. Ker so ugotovili, da z imenom nimajo težav samo njihove svetlolase oboževalke, ampak tudi ostali, so poleg kakšnega utrujenega člana skupine zamenjali še ime in leta 2008 postali Okttober. Dve črki t nista napaka, pač pa namerna težava. Samo poskušajte v iskalnik napisati "oktober" in poiskati ime skupine! No, zdaj pa ponovite vajo in vpišite "okttober". Jasno, kajne?

V skupini je za glasne zvoke zadolžen Milan Fras, ki poleg žuganja skuša obvladati še petje, kitaro, besedila in glasbo, sicer pa ga je ukrojilo že sodelovanje v celem kupu mariborskih zasedb z v zadnjih dveh desetletjih. V zadnjem bandu, Shanti Nilaya, pa je spoznal Reneja Markoviča, basista, ki mu ni šel iz glave in nizkih tonov, zato sta skupaj osnovala začetek današnje skupine Okttober. Čez nekaj časa se jima je pridružil Niki Stojanović, kitarist, ki ga je prenašal v svojem bendu tudi Zoran Predin, sicer pa še vedno diha ostanke spominov zasedbe Starlight Express. Enako glasbeno usodo te skupine deli tudi bobnar Grega Božič, živa ritem mašina, ki najbolj trenira potrpežljivost med vajami, ko nikoli ne ustavi svojih palčk.

Toda, ko se skupaj sestavijo v zvok, postanejo eno. Okttober.

UMETNOSTNA GALERIJA MARIBOR

Strossmayerjeva 6, Maribor

60! PANORAMA

Razstava zbirke UGM ob 60. obletnici, odprto: tor.–ned., 10.00–18.00

 

Na novi postavitvi zbirke UGM ob 60. obletnici njene ustanovitve je predstavljenih več kot 200 umetniških del 150 avtorjev. Med njimi izstopajo Ivan Kos, Maks Kavčič, Slavko Tihec, Rudolf Kotnik, fotografi Mariborskega kroga, Zmago Jeraj ter nove prostorske postavitve avtorjev mlajše in srednje generacije. Rdečo nit med razstavljenimi deli vzpostavljajo tematski sklopi: osebno, umaknjeni subjekt, kulturne krajine in politično. Za zbirko je značilna večplastna identiteta, ki se kaže v trku med modernostjo in tradicijo, naprednimi in zapoznelimi ustvarjalnimi tendencami. Barvita postavitev zbirke ponuja panoramski pogled čez desetletja umetniškega ustvarjanja v Mariboru in širši Sloveniji.

MALA GALERIJA – RJAVA RAZGLEDNICA

Dravska 7, Maribor

MARIBOR SKOZI ČAS: STARI MARIBOR

21. 6.–5. 7. 2014, odprto: vsak dan, 19.00–22.00, vstop prost.

Razstava starih, originalnih ter preslikanih razglednic in fotografij z nekdanjimi in današnjimi podobami mariborskih znamenitosti iz zasebne zbirke mariborskega zbiratelja Borisa Šinkoviča.

VETRINJSKI DVOR

Vetrinjska 30, Maribor

LENT PRED LENTOM
Razstava, 23. 6.–20. 7. 2014, odprto: vsak dan, 9.30–14.30, 19.30–23.00, vstop prost.



Lent, najstarejši in najlepši predel Maribora na 50 starih, originalnih razglednicah (1895–1965) iz zasebne zbirke mariborskega zbiratelja Borisa Šinkoviča.

TEMATSKI DNEVI 
s hišnimi DJ-i na poletnem vrtu
Kulturni Klub Dvorec, vsak dan od 20. 6. do 5. 7. 2014, 11.00–18.00

JAM SESSION pod vodstvom mentorjev različnih glasbenih stilov ali Hišni band s poletnim izborom plesnih hitov
Kulturni Klub Dvorec, vsak dan od 20. 6. do 5. 7. 2014, 23.30–3.00

POŠTNA ULICA

2. 7., 22.00 HARMELOGIC FT. RUFUS CAPPADOCIA (SLO, USA)

Ruffus Cappadocia je vrhunski violončelist, inovator in skladatelj, ki se je izoblikoval pod večplastnimi vplivi indijske, zahodnjaške, afriške in evropske folk glasbe. Harmelogic je projekt, ki sta ga formirala pianist Kristijan Korat in tolkalec Damir Mazrek. Glasbenika prihajata iz različnih glasbenih sredin, zato njuno srečanje predstavlja mešanico različnih zvrsti kot so jazz, etno, klasika, pop in svetovna glasba, kar je ob srečanju z Ruffusem privedlo do želje po skupnem ustvarjanju.
Od mariborsko-njujorške naveze pričakujte popolno melodično poezijo in tehnično brezhibno umetnost groova, s katerimi vas nameravajo popeljati okrog sveta.
http://www.rufusmusic.com/ 
https://www.youtube.com/watch?v=_ri5KiZlPF4 

 
FACEBOOK