• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
PROGRAM

sobota

28.06.2014

19:30

Jurčkov oder

Koncert

S prijazno pomočjo:




OMNIBUS KANTFEST

Festival kantavtorstva Kantfest

Kantavtorji so nekoč v zavesti kulturne javnosti veljali za enega najbolj vitalnih delov slovenske glasbene scene. Desetletje specializiranega festivala Kantfest dokazuje, da je še vedno tako, le da so poti do občinstva očitno postale bolj zavite. Na teh poteh pa se iz leta v leto najde več prijetnih presenečenj (Gregor Bauman, Pogledi.si). Omnibus Kantfest tokrat predstavlja samosvojo kombinacijo: Bojan Drobež, Viki Baba (od Samih bab) in Drago Mislej-Mef.

Bojan Drobež

legendarni ustvarjalec avtorske kitarske glasbe. Še v bivši Jugi je leta 1981 izšla pri beograjski RTB njegova velika plošča Bojan Drobež, odigrana v t.i. »fingerpicking« tehniki. Kasneje sta izšli še Krog na vodi, LP, 1986 in Odprto morje, CD, 1993. Njegovo kitaro pa lahko slišimo tudi na posnetkih in albumih drugih umetnikov (Tomaž Pengov, etc.) Nazadnje je navdušil prav na koncertu Hommage Tomažu Pengovu v Kinu Šiška (april 2014).

Viki Baba

je ustanovni član in tekstopisec zasedb Dada Band in Same babe. Nastopa tudi kot kantavtor (včasih kot Viki B. Brusli). Z izvedbami svojih komadov je bil uvrščen na kompilacije Rokerji pojejo pesnike 8, Festival slovenskega šansona 2010 in Kanntfest 2004. Na festivalu Kantfest International je bil nagrajen za izvirnost in aktualnost svojih tekstov.

Drago Mislej Mef

je neločljivo povezan z Narodnoosvobodilnim bendom (NOB).

Lahko bi bil zvezda, pa ni. Lahko bi bili zvezde, pa niso. Lahko bi nastopali kjerkoli, pa nočejo. Po pravici povedano, tudi vabijo jih ne, posebej pogosto. Na televizijo namreč.

Verjetno niso dovolj lepi niti dovolj grdi za Spet doma ali kakšno podobno oddajo, ki uporablja glasbo za tapeto oziroma za scenski dodatek. Mef in NOB niti ne želijo biti tapeta, ker glasbo jemljejo preveč zares. In vendar ne toliko, da bi ji žrtvovali vse. Torej ne bodo nikoli genijalci, niti ne bodo brezvezniki. So nekje vmes, kot bi rekli sociologi, glasbeni srednji sloj. Morda višji srednji sloj, ker pač imajo dobre pesmi, dobra besedila, dobro igrajo in znajo zabavati občinstvo. Vendar ne do te mere, da bi napolnili Stožice. Še Cankarjevega doma ne. Morda Linhartovo dvoranico. Morda.

In res jo je napolnil, Linhartovo. Februarja je v Cankarjevem domu predstavil Najboljša leta, nov album ki ga je izdal v samozaložbi.

Dvanajst novih Mefovih pesmi od katerih nekatere poslušalci že poznajo: Črni bratje (špica istoimenskega filma), Za zmeraj (balada o vračanju domov) in Ljubezen je v zraku (poučna o ljubezni) in zdaj še single Marije niso našli.

 
Obišči spletno stran

Ogled dogodka je brezplačen.

FACEBOOK