• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
PROGRAM

petek

27.06.2014

21:00

Večerov oder

Koncert

S prijazno pomočjo:




ORLEK ● SHUTKA ROMA RAP (MKD)

ORLEK

Vlado Poredoš (vokal, kitara), Jure Tori (harmonika, klaviature), Bojan Bergant (kitara), Matej Fele (kitara), Mitja Tori (bas kitara), Nino Mureškič (tolkala), Kristijan Adamlje (saksofon), Ečo Matko (pozavna), Jan Adamek (trobenta)

Skupina Orlek ima svoj domicil v Zagorju ob Savi, v srcu rudarskih revirjev, v osrčju Slovenije. Ime so si nadeli po hribu na samem obrobju Zagorja. Njihova glasba je izvirna mešanica rock'n'rolla, nekakšen »folk punk polka rock«. Pestra instrumentalna zasedba, ki poleg tradicionalne rockovske postave obsega še pihalno sekcijo in harmoniko, pa jih uvršča v etno folk glasbo. Posebnost skupine Orlek so besedila, ki so socialno-humorno obarvana, s številnimi izrazi značilnimi za trpko rudarsko življenje in delo. So zelo komunikativni in hitro vzpostavijo kontakt ter navdušijo občinstvo iz različnih kulturnih okolij.

Zaradi samosvojega zvoka in besedil je skupina vzbudila zanimanje tako strokovne kritike kot široke javnosti. Album Adijo knapi je bil večkrat nagrajen, in sicer: Zlata ptica - nagrada Liberalne akademije Slovenije, Maršev gojzar za band leta - nagrada študentskega radia Maribor (MARŠ) ter občinsko priznanje. Prav tako sta bila albuma Adijo knapi in Melodije smoga in premoga nominirana za Zlatega petelina (slovenska različica Grammyja). Album Salamurca in skladba Na Kum pa sta Zlatega petelina tudi prejela. Na albumu TETovirani 3, je tudi instrumentalna skladba Perkmandeljc, za katero je Dušan Kastelic izdelal vrhunski videospot v 3D animaciji. Ob svoji 25. letnici pa so prejeli najvišje priznanje za kulturo v občini Zagorje, Plaketo dr. Slavka Gruma.

Odmevnemu albumu Orlek Express z uspešnico Mala Zagorjanka in dvema izjemnima instrumentaloma Orlek Ekpress in Full House, je sledil daljši premor s številnimi nastopi v domovini in po svetu. V začetku leta 2009 je skupina ob 20. obletnici delovanja izdala nov album Anduht, narejen v preverjenem duhu poskočnih in umirjenih pesmi z angažiranimi in humornimi besedili.

Leta 2012 pa je izšel album z naslovom REPETE, na katerem je 13 skladb. 12 starih prearanžiranih povsem na novo, v akustično preobleko, nova pa je živahna skladba Življenje gre naprej.

SHUTKA ROMA RAP (MKD)

Al-Alion, Error, Only 1, Nu100 in Mali & Taki (raperji), Mendo (saksofon, klarinet), Ajnur (trobenta), Ice (violina), Ismet (bas), Meko (bobni)

Shutka Roma Rap je najbolj znana romska reperska zasedba z Balkana. Večina njenih članov prihaja iz največjega romskega naselja na Balkanu, Šuto orizari v Skopju. Prvi album, kompilacija romskega repa iz Šutke z naslovom I Shutka Tani Mo tan - Shutka je moje mesto, je izšel junija 2010 se novembra tega leta uvrstil na 15. mesto prestižne evropske lestvice etno glasbe WMCE.

Oglej si video , 2
Obišči spletno stran , 2

Za ogled dogodka potrebujete Lento ali dnevno vstopnico.

FACEBOOK