• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
PROGRAM

sreda

25.06.2014

19:30

Dvorana Union

Koncert

S prijazno pomočjo:




ANA VAJNGERL, evfonij ● DUO VIOLIN KATARINA IN ANA VIHER; TEMSIG 2014

Prvonagrajenci tekmovanja TEMSIG 2014

Ana Vajngerl, evfonij
Mirjana Kostić, klavir
Mentor: Nejc Merc

Duo violin Katarina in Ana Viher
Mentor: Alenka Firšt


Spored

Ana Vajngerl
Kees Schoonenbeek: Twilight Serenade / Podoknica v somraku
Peter Iljič Čajkovski (prir. Willy Hautvast):Arija Lenskega iz opere Evgenij Onjegin
Gaspard Kummer:Variacije za ofikleid* 

Katarina in Ana Viher
Wolfgang Amadeus Mozart: Duo za dve violini, KV 487 – Andante in Allegro
Nenad Firšt: Pantomima
Wilhelm Peterson-Berger: Preludij

*= zgodovinsko basovsko trobilo

ANA VAJNGERL

rojena leta 1995 v Mariboru, se je leta 2004 vpisala v glasbeno šolo, kjer je naredila 4 leta klavirja pri profesorici Vladneni Pagon, nato pa je šolanje klavirja nadaljevala pri profesorici Tatjani Dvoršak in uspešno končala osem razredov. Leta 2008 je začela igrati evfonij pri profesorju Tomažu Krambergerju, leto kasneje pa pod mentorstvom profesorja Michaela Švagana. Na Srednji glasbeni in baletni šoli Maribor ji je postal mentor profesor Darko Rošker. Trenutno končuje 4. letnik Konservatorija za glasbo in balet v Mariboru, pod mentorstvom profesorja Nejca Merca. Letošnje leto se je udeležila seminarja pri priznanem švicarskem profesorju Thomasu Rüediju. Leta 2012 se je udeležila mednarodnega tekmovanja Davorin Jenko v solo izvedbi  in osvojila zlato plaketo.  Leta 2013 se je znova udeležila mednarodnega tekmovanja v solo izvedbi  in ponovno osvojila zlato plaketo. Letošnje leto je na državnem tekmovanju TEMSIG v solo izvedbi dosegla prvo nagrado, zlato priznanje in dobila še posebno nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe ter posebno nagrado za najboljšo izvedbo slovenske skladbe. Sodelovala je tudi na številnih koncertih in prireditvah. 

KATARINA VIHER (2002) in ANA VIHER (2004)

sta učenki violine na Glasbeni šoli Celje, v razredu prof. Alenke Firšt. Redno se udeležujeta seminarjev in poletnih tečajev pri uglednih koncertantih in pedagogih (Helfried Fister, Anđelko Krpan, Volodja Balžalorsky). Že od prvega leta učenja violine sodelujeta na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih.  

Katarina je bila leta 2012 prvonagrajenka Mednarodnega tekmovanja Antonio Salieri v italijanskem Legnagu, leta 2013 pa je na istem tekmovanju osvojila 100 točk in postala absolutna zmagovalka v dveh kategorijah – solistični in komorni (kot članica klavirskega tria GŠ Celje). Lani je prejela tretjo nagrado in posebno nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe na Tekmovanju Leona Pfeiferja ter prvo nagrado na Mednarodnem tekmovanju Tartini v Piranu. 

Tudi Ana je, od leta 2012, v svoji kategoriji osvojila dve prvi nagradi na tekmovanju Antonio Salieri (leta 2013 je bila absolutna zmagovalka), tretjo nagrado na Tekmovanju Leona Pfeiferja in prvo nagrado na Tartinijevem tekmovanju. Katarina in Ana sta, kot članici dua violin, na letošnjem Regijskem tekmovanju mladih glasbenikov osvojili zlato priznanje ter posebna priznanja za doseženih 100 točk, za obetavno komorno skupino v najmlajši tekmovalni kategoriji in za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja. Na državnem tekmovanju TEMSIG sta prejeli zlato plaketo in prvo nagrado, nagrado Društva slovenskih skladateljev za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja in posebno priznanje za obetavne mlade glasbenike ter si prislužili nastop na festivalu Lent. Aprila letos sta zmagali tudi v kategoriji komornih skupin na Mednarodnem tekmovanju Antonio Salieri.

Vstop je možen tudi z abonentsko kartico Orkestrski cikel ali Komorni cikel 2013/2014 Koncertne poslovalnice Narodnega doma Maribor.

 

Za ogled dogodka potrebujete Lento ali dnevno vstopnico.

FACEBOOK