• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
PROGRAM

petek

20.06.2014

21:00

Večerov oder

Koncert

S prijazno pomočjo:




ZAKLONIŠČE PREPEVA ● PIPS CHIPS & VIDEOCLIPS (CRO)

ZAKLONIŠČE PREPEVA

Vanja Alič (vokal), Mitja Marussig (bas kitara), Miha Jerovec - Jerry (kitara), Peter Baroš - Irie (klaviature, saksofon), Uroš Buh (bobni)

Dvajset let je minilo, odkar so Zaklonišče prepeva maja 1994 na gimnaziji Vič v Ljubljani odigrali svoj prvi koncert. V tistem turbulentnem, poosamosvojitvenem času so s svojim nekonformističnim pristopom in prepevanjem pesmi v srbohrvaškem jeziku marsikoga šokirali, marsikomu pa šli iskreno na živce in zbujali občutke nelagodja. Prepevali so namreč o temah, ki so bile tedaj za marsikoga nepremostljiv tabu, obenem pa so se poigravali z ikonografijo, ki v tistem času ni bila niti najmanj priljubljena. Zaklonišče prepeva so bili vedno daleč stran od etabliranih glasbenih smernic. Z angažiranimi socialno-političnimi teksti so bili vsekakor eden redkih bendov tedanje mlade generacije, ki je glasbo doživljala na malce drugačen način; ne samo kot klišejsko vizualno - glasbeno obrt, temveč tudi kot medij, prek katerega so podajali stališča o dogajanju doma in širše.

Zaklonišče prepeva so izdali povsem nov studijski album, ki je v preteklih mesecih nastajal pod producentsko taktirko Roka Podbevška v studiu Metelkova v Ljubljani. V času nastajanja albuma so že predstavili nekaj novih skladb: rokersko balado 'Još uvek pomislim na tebe', disko obarvano skladbo v slovenščini (kar je pri Zaklonišče prepeva prej izjema kot pravilo!) 'Kapital-anal d.o.o.', ki so jo izdali pred zadnjimi lokalnimi volitvami, in nazadnje še skladbo 'Hoću da živim', priredbo skladbe 'I Wanna Live' kultnih pank-rokerjev Ramones. Novi album 'Samo da prođe demokratija', ki je luč sveta ugledal 27. februarja, je avtorsko najbolj zrel album zasedbe doslej. V besedilih ostajajo svojstveno ironični in družbeno-kritični, letom primerno pa ne zanemarjajo niti ljubezenske tematike. Z novim albumom Zaklonišče prepeva zvokovno stopajo v korak s časom, vendar ostajajo zvesti svoji rokerski tradiciji.

PIPS CHIPS & VIDEOCLIPS (CRO)

Daddy (vokal), Kardinal (kitara), Junior (bas), Šinec (harmonika, kitara), Droid (klaviature), Tin (bobni)

Pips chips & Videoclips je edinstvena rockovska skupina iz Zagreba. Ustanovljena je bila v zgodnjih 90-ih letih in slovi po raznovrstnosti, provokativnosti in vizualni atraktivnosti. Skupina je leta 1992 zaslovela z navijaško himno ‚Dinamo ja volim’, ki je takoj postala uspešnica leta. Kritiki so pesem označili za hrvaško verzijo pesmi „Anarchy in UK“ zasedbe Sex Pistols.

Oglej si video , 2
Obišči spletno stran , 2

Za ogled dogodka potrebujete Lento ali dnevno vstopnico.

FACEBOOK