• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
PROGRAM

petek

04.07.2014

21:00

Sodni stolp

Koncert

S prijazno pomočjo:




JOHN LEE SANDERS MEETS RAD GUMBO (GER, USA)

John Lee Sanders - vokal, klaviature, saksofon
Robert “Dackel” Hirmer - vokal, harmonika
Erwin Schmidl - bas, vokali
 Gerhard Spreng - bobni
Frank Folgmann - kitara
Kreso “Sonnyboy” Oremus - harfa 

John Lee Sanders je bluzovski umetnik, pevec, skladatelj in multi-instrumentalist iz Louisiane. Prvih 25 let je odraščal v delti reke Mississippi v Louisiani, poglobil se je v bogastvo jazza, bluza in gospla, ki je potem postal DNK severnoameriške pop glasbe v naslednjih 50 letih. V otroštvu se je srečal z Elvisom Presleyjem in Dr. Martinom Luthrom Kingom, kar je zelo vplivalo na nadarjenega pianist, saksofonista in pevca. Pri 12 so ga oklicali za “birminghamski odgovor na malega Stevieja Wonderja” in tako je večkrat nastopil kot predskupina mnogim rokovskim in bluzovskim legendam.

Njegov veliki hit iz leta 2004 “Foreclose on the House of Love” je dosegel 9. mesto na lestvicah in nominacijo WC Handy za Bluzovsko pesem leta. Leto 2007 mu je prineslo nominacijo za Emmy za pesem leta “Just One Kiss”.

Na Johna Leeja so vplivali zvoki Cajuna, rocka,
gospla, popa, jazza, R&B-ja, soula in kantrija ter njegova velika ljubezen do neworleanške tradicije in kulture. Dobil je glasbeno štipendijo in študiral saksofon, kitaro in klavir. Med študijem v Rimu je srečal profesorja Longhairja in Dr. Johna na jazzovskem festivalu v Montreuxu ter se tako s strastjo zapisal neworleanškemu klavirju.

Leta 1977 se je preselil na zahodno obalo ZDA in postal eden izmed najbolj povpraševanih izvajalcev v panogi. Njegovi posnetki in koncerti so kot ura zgodovine o svetu džeza in bluza in zaobjemajo glasbenike, kot so John Lee Hooker, Jimmy Witherspoon, Freddie King, Dr. John, The Meters, Chuck Berry, Jimmy Page, Tower of Power in Stevie Wonder.

Tokrat bo nastopil z zasedbo Rad Gumbo iz Louisiane, ki je poznana po tem, da je vroča in dobro začinjena. Brbotajoča zmes zydeco-bluza in neworleanškega soula. 

Oglej si video
Obišči spletno stran

Za ogled dogodka potrebujete Lento ali dnevno vstopnico.

FACEBOOK