• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
PROGRAM

četrtek

03.07.2014

21:30

Glavni oder na Dravi

Koncert

S prijazno pomočjo:




Priporočamo

NIGHT OF THE BLUES: JAZZ ORKESTAR HRT & GOSTJE (CRO, USA)

Zakiya Hooker (vokal), Chris James (vokaL), John Lee Sanders (klaviature, saksofon, vokal), Frank Folgmann (kitara), Krešo Sonnyboy Oremus (ustna harmonika); Jazz orkester Hrvaške radiotelevizije; Saša Nestorović (vodja, dirigent, saksofon)

Night of the blues, energično in razburljivo glasbeno doživetje, predstavlja vrhunsko izvedbo originalnih kompozicij nastopajočih, mednarodno uspešnih glasbenikov, ter brezčasne blues, soul in jazz uspešnice. Tako ohranja tradicijo povezovanja bluesa z zvenom orkestra.

Prva dama bluesovske noči Zakiya Hooker je debitirala leta 1991 s svojim očetom, velikim Johnom Leejem Hookerjem. Ta kalifornijski nastop ji je odprl vrata in sledila so sodelovanja s prvaki bluesa in soula (Etta James, Charles Brown, John Hammond, Taj Mahal in drugi). Nastopila je v Parizu, Amsterdamu, Londonu, tudi v svetovno znanem Avditoriju Filmore, Blues festivalu v San Franciscu ter na slavnem Festivalu jazza in bluesa v Montereyu. S svojim čudovitim, mehkim in polnim glasom pooseblja izročilo svojega očeta, ikone glasbenega ustvarjanja.

John Lee Sanders je eden tistih, ki za klavirjem pričara tako pravi dih iz Teksasa, zven ulične parade iz New Orleansa ter soul iz obrežja Misisipija. In prav on je tisti, ki je poskrbel za vse aranžmaje Noči bluesa. Nastopil je z velikani, kot so John Lee Hooker, Stevie Wonder, Jimmy Page, Jefferson Starship, Chuck Berry, Dr. John, The Meters, Willie Nelson, Tower of Power, Jimmy Witherspoon ...

Vokalist Chris James, ustanovitelj skupine The Natural Four, velja za enega največjih še živečih soul pevcev z neverjetnim razponom glasu ter neprekosljivim odrskim nastopom. V svoji bogati karieri je nastopil z bendi, kot so Earth Wind and Fire, The Temptations in Kool and the Gang. Njegova diskografija zajema že več kot 200 naslovov, po smrti Johna Leeja Hookerja pa je prevzel vodenje njegovega Boom Boom Recording Studio.

Jazz orkester Hrvaške radiotelevizije je naslednik pred šestdesetimi leti ustanovljenega Plesnega orkestra Radia Zagreb. Poseben pečat je orkestru pustil Miljenko Prohaska, ki je bil njegov vodja kar 30 let. Prav on je bil tisti, ki je vpeljal dobrodošle spremembe pri delovanju zasedbe, saj je z nastopom na Jazz festivalu Bled leta 1962 pričel novo zgodbo izvajanja lastnih skladb! S turnejami po Bolgariji, Poljski, Rusiji in koncerti v Nemčiji ter s sodelovanji s priznanimi jazz solisti, kot so trobentači Art Farmer, Clark Terry, Ted Curson, saksofonisti Johnny Griffin, Sal Nistico, Ernie Wilkins, pozavnist Kai Winding, pianist John Lewis, tolkalist Art Taylor in mnogi drugi. Orkester izvaja v domačem Zagrebu tudi redno koncertno sezono, od leta 2009 pa je vodenje orkestra prevzel Sašo Nestorović. Sašo, nekdanji profesor klasičnega saksofona ter jazz improvizacije tako v rodnem Zagrebu kot tudi v Ljubljani, je trenutno šef dirigent in vodja Jazz orkestra HRT, obenem vodi poletno šolo jazza na Braču ter predava na poletni šoli saksofona v Dubrovniku. V delovanje HRT-ja je vpet tako kot saksofonist, klarinetist ter skladatelj in aranžer.

 
Obišči spletno stran , 2 , 3

Za ogled dogodka potrebujete Lento ali dnevno vstopnico.

FACEBOOK