• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
PROGRAM

nedelja

29.06.2014

19:30

Dvorana Union

Koncert

S prijazno pomočjo:




VITA BENKO, flavta; MIHA KOSEC, klarinet; MAJA GOMBAČ, klavir

SPORED

Malcolm Arnold: Fantazija za flavto in klarinet
Gordon Lewin: Španska nostalgija za flavto in klarinet
Darius Milhaud: Stavki iz Suite op. 157 za violino, klarinet in klavir (prir. za flavto, klarinet in klavir)
Miha Kosec: Monohofija
Camille Saint-Saëns: Tarantela za flavto, klarinet in klavir

VITA BENKO

je z učenjem flavte pričela na Glasbeni šoli Zagorje. Glasbeno izobraževanje je nadaljevala  na Srednji glasbeni šoli Ljubljana, v razredu prof. Jasne Nadles.

Dodiplomski študij nadaljuje v razredu prof. Irene Grafenauer na Univerzi Mozarteum v Salzburgu. Udeležuje se flavtističnih tekmovanj na državnih in mednarodnih nivojih, kjer je osvojila več nagrad, zadnja med njimi je 1. nagrada na Savarez-Corelli tekmovanju za komorno glasbo. Redno koncertira kot komorna in orkestrska glasbenica v orkestrih Filharmonija Salzburg, Salzburški komorni solisti, Simfonični orkester univerze Mozarteum, Ljubljana International Orchestra, Pihalna filarmonija Salzburg, Festivalski orkester Opere v Bergu.

MIHA KOSEC

je klarinet začel igrati z devetimi leti pri prof. Karlu Leskovcu. Šolanje je nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pri prof. Aljoši Deferriju. Od leta 2008 študira na Univerzi Mozarteum Salzburg v razredu prof. Aloisa Brandhoferja, kjer je z odliko diplomiral in trenutno nadaljuje magistrski študij. Izpopolnjeval se je pri mednarodno priznanih klarinetistih kot so Wenzel Fuchs, Matthias Schorn, Mate Bekavac, Robert Spring, Luigi Magistrelli … Je dobitnik prve nagrade na Mednarodnem tekmovanju solistov Intermusica Birkfeld leta 2013. Leta 2012 je bil polfinalist mednarodnega tekmovanja, posvečenega pokojnemu francoskemu klarinetistu Jacquesu Lancelotu v francoskem Rouenu. Leta 2008 je prejel 1. nagrado na mednarodnem tekmovanju klarinetistov v Krškem in leta 2007 2. nagrado na mednarodnem tekmovanju klarinetistov v Carlinu v Italiji. Je dobitnik zlatih plaket na državnih tekmovanjih klarinetistov v letih 2004 in 2007 ter posebne nagrade Društva slovenskih skladateljev za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja na tekmovanju leta 2004. Občasno sodeluje z moskovskim Triom Čajkovski. 

MAJA GOMBAČ  

je svoje glasbeno izobraževanje začela na glasbeni šoli Ljubljana Vič-Rudnik, pri prof. Aleksandri Naumovski-Potisk, z vpisom na gimnazijo Poljane pa nadaljevala pri prof. Saši Potisku. Sedaj je študentka prvega letnika magistrskega študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Hinka Haasa. Vzporedno se v okviru mednarodne izmenjave izobražuje pri prof. Imru Rohmannu na Mozarteumu v Salzburgu. Kot solistka je z orkestrom prvič nastopila z Bachovim koncertom št. 5 BWV 1056 v f-molu, ob spremljavi Komornega orkestra Slovenske Filharmonije. Z orkestrom Glasbene šole Ljubljana Vič-Rudnik je na treh koncertih izvedla Saint-Saënsov Živalski Karneval za dva klavirja, lani pa je nastopila z Griegovim klavirskim koncertom in  Simfoniki RTV ter za izvedbo prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani. Z nastopi in recitali se je predstavila v različnih krajih Slovenije. Nastopila je tudi v okviru EPTE v Manchestru (2005). Na ljubljanskih odrih redno koncertira v okviru ciklov Glasbene mladine ljubljanske in abonmaja Akademije za glasbo. V Salzburgu je v okviru koncertne dejavnosti univerze Mozarteum večkrat nastopila v koncertni dvorani Wiener Saal. Kot komorna glasbenica je nastopala tudi v okviru Festivala Ljubljana, Festivala Bled, Glasbene mladine Slovenije, festivala Nei suoni dei Luoghi. Je nagrajenka mnogih mednarodnih tekmovanj (Verbania, Arenzano, Davorin Jenko, Šabac) in državnega tekmovanja TEMSIG (2013). Aktivno deluje tudi na komornem področju. Zadnje leto je članica klavirskega tria Aeternum, s katerim je že veliko nastopala po Sloveniji, Avstriji, Švici in Italiji. Letos marca so na državnem tekmovanju TEMSIG v najvišji kategoriji osvojili prvo mesto z maksimalnim številom točk.

Vstop je možen tudi z abonentsko kartico Orkestrski cikel ali Komorni cikel 2013/2014 Koncertne poslovalnice Narodnega doma Maribor.

 

Za ogled dogodka potrebujete Lento ali dnevno vstopnico.

FACEBOOK