• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
PROGRAM

sobota

28.06.2014

21:30

Glavni oder na Dravi

Folklorni festival

S prijazno pomočjo:




Priporočamo

26. FOLKART - zaključek (ARG, GUM, JPN, POR, SRB, TUR, SLO)

26. MEDNARODNI CIOFF® FOLKLORNI FESTIVAL

FOLKART, MARIBOR

Maribor, 24. junij do 28. junij 2014

 

ARGENTINA
Ballet Folklórico Latinoamericano "Santiago del Estero", Santiago del Estero



Vse od svoje ustanovitve dalje je folklorna skupina Ballet Folklórico "Santiago del Estero" igrala pomembno vlogo pri širitvi priljubljenih plesnih izrazov iz Latinske Amerike.
So pravi kulturni ambasadorji v provinci Santiago del Estero, v celotni Argentini kot tudi v svetu. Za svoje neumorno delo so prejeli mnoga državna priznanja  od argentinskega ministrstva za kulturo.
Skupina je sodelovala na mnogih mednarodnih festivalih po Združenih državah, Kanadi, Mehiki, Italiji, Belgiji, na Nizozemskem, Braziliji, Čilu, Peruju, Kolumbiji, Boliviji, Venezueli, Turčiji in Bolgariji . Njihove turneje redno prikazujejo na argentinski televiziji v oddajah za kulturo, saj skupina dosega izjemno visok umetniški nivo.
Mladi glasbeniki in plesalci prihajajo iz province Santiago del Estero, mediteranskega področja na severozahodu Argentine. Ta regija je zibelka pesnikov, pevcev in plesalcev, ki ohranja čar svoje starodavne tradicije. Kljub napredku in modernizaciji v glasbi in plesu negujejo sporočilnost prednikov. Globoko spoštujejo svojo kulturno dediščino, kar se opazi na vsakem koraku; v navadah, prijaznosti in gostoljubju, načinu govora, vrsti hrane in predvsem v kulturi. 

GUAMSKI OTOKI
National Folk Dance Ensemble of Guam – Inetnon Gefpa’go, Merizo 

Inetnon GEF Pa'go je večkrat nagrajen program v okviru ministrstva za šolstvo Guam, katerega poslanstvo je spodbujanje zavesti in ponosa Chamorro dediščine prek uprizoritvenih umetnosti. Pripadniki ljudstva Chamorro so bili izurjeni pomorščaki in spretni obrtniki. Domnevno izhajajo iz jugovzhodne Azije, iz obdobja 2000 p.n.š. So tesno povezani z domačini na zahodu Filipinov in Tajvana, vsi pa spadajo med avstronezijsko govoreča ljudstva.
Člani skupine dandanes z veliko zvestobo ohranjajo lastno tradicijo in svojo skupnost predstavljajo s pomočjo sodelovanja s tradicionalnimi mojstri. Članstvo v tej kulturni skupini se začne že v srednji šoli, podrobno izobraževanje pa traja vse do zaključka študija. Najboljši so izbrani, da predstavljajo Guam na največjih festivalih po vsem svetu.
Skupina je nastopala na Novi Zelandiji, Avstraliji, Kitajski, na Havajih in po mnogih vidnih festivalih po Evropi.

JAPONSKA
SANYO Daiko Dan, Hirošima 

Pod tradicionalno japonsko umetnostjo si predstavljamo gledališče kabuki, obrede pitja čaja, pesnitve haiku in umetnost ličenja gejš. Pomemben del japonske tradicije pa so tudi tradicionalni taiko bobni, ki so jih Japonci uporabljali ob posebnih priložnostih; ob rojstvu in ob smrti, ob raznih slavjih in podobno. Z bobni je treba lepo ravnati, saj so zatočišče nadnaravnih bitij in zato niso namenjeni izpovedovanju slabih čustev. Notranje uravnoteženo in pravilno bobnanje je izjemno pomembno, saj le tako lahko sprošča močno enegijo.

Japonci vidijo lepoto stvari ravno v njihovi nepopolnosti. Ognjevit in spet mehak način bobnanja, občuten, topel in hkrati izjemno intenziven nastop nas bo popeljal njihov svet, kjer nam s svojo perfektno predstavo pokažejo, da je lahko slišen tudi glas srca.

SANYO Daiko Dan je skupina mladih Japoncev iz Hirošime, ki že leta posvečajo svoje življenje umetnosti bobnanja. Ob njihovih predstavah nam prelivanje ritmov iz najbolj energičnih v najbolj lahkotne prav na poseben način približa utrip življenja.


PORTUGALSKA
Grupo Folclórico De Faro, Faro 

Skupina je bila ustanovljena v zgodnjih tridesetih letih in je najstarejša folklorna skupina v znani portugalski regiji Algarve ter ena izmed najstarejših folklornih skupin na Portugalskem.
Po ljudskem izročilu je bil ravno v času začetkov skupine v regiji na višku priljubljenosti ples imenovan »Corridinho«, kar v grobem prevodu pomeni »tekati z drobnim korakom«. 
Ples je navdihnil novo skupino, tekom let pa je skupina sama postala navdih za mnoge druge na novo nastajajoče skupine v celotni regiji. 
Razen stalnega nastopanja na festivalih po svetu dejavnost skupine zajema tudi organizacijo številnih mednarodnih festivalov in srečanj. Organizirajo zelo znan festival Folkfaro, potrjen s strani nevladne svetovne organizacije CIOFF®. Posebnost pa so tudi njihove etnografske razstave, temelječe na podrobnih strokovnih raziskavah. V lokalnih šolah poučujejo tradicijske plese regije Algarve.
Njihovi folklorni kostumi izhajajo iz poznega 19. in zgodnjega 20. stoletja, skupina pa predstavlja tudi tradicionalno glasbo in napeve iz Algarva.
Kot ambasador regije in Portugalske že več kot 20 let potujejo po svetu.

SRBIJA
AKUD Ivo Lola Ribar, Beograd

Akademsko kulturno-umetniško društvo Lola je bilo ustanovljeno leta 1944 v Beogradu. Nekaj let po osvoboditvi Beograda pa so se preimenovali v Mladinsko kulturno društvo Ivo Lola Ribar. Skozi obdobja je društvo pridobilo naziv »akademsko«, saj je večina članov študentov. So vodilno amatersko-kulturno društvo v Srbiji. S ponosom ravno to leto praznujejo 70 let obstoja.
Društvo je prava kulturna in izobraževalna institucija, ki uspešno predstavlja bogato dediščino Srbije. V javnosti se pojavljajo zgolj z imenom “Lola”, saj s tem nazivom v srbskem prostoru označujejo človeka, ki ljubi svojo domovino, ples, petje in glasbo.
Skozi bogato tradicijo akademskega društva Lola so se vrstile generacije mladih ljudi, ki jih štejejo v številkah nad nekaj deset tisoč.  Odplesali in odigrali so na isoče koncertov.
Prav vsi nastopi folklorne skupine AKUD “Lola” so že vnaprej razprodani. V svoji domovini veljajo za pravo atrakcijo, kot vrhunec bogate ljudske ustvarjalnosti.
V tujini redno osvajajo najvišje nagrade in priznanja, saj bogato srbsko tradicijo predstavljajo na najvišjem kvalitetnem in umetniškem nivoju.

TURČIJA
Chansu Folk Dance Group, Ankara 

Folklorna skupina Cansu je bila ustanovljena leta 2003 z namenom ohraniti in negovati umetnost izvajanja turških ljudskih plesov in pesmi. Mladi ljudje, ki jih ta skupina združuje, želijo ohranjati kulturne vrednote in spodbujati ostale mlade k ljubezni do ljudskega izročila. Vrednote prenašajo iz generacije v generacijo, nenehno aktivno sodelujejo na domačih kulturnih prireditvah in nastopajo po mnogih evropskih in svetovnih festivalih.
Skupina namenja posebno pozornost severni črnomorski regiji, kjer najdemo poseben ples, imenovan »horon«. To je eden izmed tradicionalnih plesov, ki je znan po izjemno hitri izvedbi. Horon ples izvajajo na prostem, ponavadi ob svečanih priložnostih, praznovanjih ali porokah.
Ob mnogih drugih plesih iz celotne Turčije je skupina še posebej negovala umetnost tega hitrega plesa. Zadnjih deset let so intenzivno in uspešno vključeni v folklorna tekmovanja v Turčiji in izven nje. Ponosni so na prejete plakete ter priznanja za kvaliteto. 

SLOVENIJA
Akademska folklorna skupina Študent, Maribor 

V letošnjem letu mariborska folklorna skupina, ena najboljših akademskih folklornih skupin v Sloveniji, in sicer Akademska folklorna skupina Študent, praznuje častitljiv jubilej – 50 let ustvarjanja. Kudovcev, kot jih imenujemo Mariborčani, ni potrebno posebej predstavljati. Vsako leto, letos že 26-ič zapored, sodelujejo kot soorganizatorji mednarodnega folklornega festivala Folkart v Mariboru, ki je tudi z njihovo pomočjo postal eden najboljših folklornih festivalov Evrope in ostalega folklornega sveta. Z roko v roki z Narodnim domom Maribor skrbijo zato, da se udeleženci Folkarta v našem mestu odlično počutijo in s seboj odnesejo nepozabne vtise. 
Ves preostali čas pa so predani folklorniki, izjemni ambasadorji ljudske tradicije, ki z mladostno energijo skrbijo za to, da tradicija prejšnjih rodov vedno znova najde pot do domačih in tujih odrov.
Nastopajo po številnih evropskih in svetovnih festivaloih, kamor jih vedno znova radi povabijo.

SLOVENIJA
Folklorno društvo Rožmarin, Dolena 

Folklorno društvo je pričelo delovati leta 1980 in bo v naslednjem letu praznovalo 35 let aktivnega in plodnega delovanja.
V društvu delujejo sekcija aktiv kmečkih žena, ljudski pevci, otroška in odrasla folklorna skupina, etnografska sekcija in ljudski godci.
Folklorna skupina posveča pozornost plesom iz različnih področij Slovenije, najbolj pa so ponosni na plesno izročilo osrednjih Haloz, torej krajev, od koder prihajajo. Temu izročilu namenjajo posebno skrb, obenem pa skrbijo tudi za ohranitev etnografskih pustno pomladanskih likov Jüreka in Rabolja, prinašalcev in znanilcev pomladi ter demona izpod Donačke gore.
Zadnja leta pa pridno pomagajo soustvarjati Mednarodni folklorni festival Kimavčevi večeri na Ptuju. Gostujejo predvsem v sosednjih državah. 

SLOVENIJA
Akademska folklorna skupina Ozara, Kranj 

Akademska folklorna skupina Ozara prihaja iz Kranja, natančneje Primskovega pri Kranju in deluje vse od leta 1952. Danes skupina šteje preko 80 aktivnih članov, razdeljenih v 5 sekcij: 
mladinsko in vodilno plesno sekcijo, pevce ljudskih pesmi Kranjski furmani, pevke ljudskih pesmi Bodeče neže in godčevski sestav.
Posebnost skupine je ta, da so koreografije sestavili le njeni člani - mentorji, ki se permanentno izobražujejo na področju ljudskega plesnega, pevskega, glasbenega izročila ter šeg in navad. 
Folklorna skupina nastopa za potrebe lokalne skupnosti ter celotne Slovenije. Slovenijo ter Kranj pa predstavlja skoraj po vsej Evropi in tudi na drugih kontinentih. So večkratni udeleženci državnih srečanj, kar je, kot najvišje slovensko priznanje, največja pohvala za njihov trud pri ohranjanju slovenske kulture, zato si udeležbo na državnih srečanjih štejejo še posebej v čast.

 

Za ogled dogodka potrebujete dodatno vstopnico.

FACEBOOK