• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIA
  • MAIN PRINCIPAL SPONSOR
    NKBM
PROGRAMM

Samstag

28.06.2014

19:30

Konzert

With the kind help of:




JURE MEDVEŠEK, trombone ● GUITAR DUO KATJA VERONIKA AND VALENTIN NOVAK; TEMSIG 2014

SPORED

Katja Veronika in Valentin Novak

John Dowland:Dobrodošlica mojemu gospodu Willoughbyju
Johann Sebastian Bach: Invencija št. 13
Matteo  Bevilacqua:Variacije op. 48
Manuel Ponce:Scherzino Mexicano
Rainer Falk (prir. Michael Langer): Hiša swinga

John William Duarte: Angleška suita št. 2

Jure Medvešek

Bruno Bjelinski: Tri biblijske legende za pozavno in klavir
Branko Grković: Sonatina za pozavno in klavir
Launy Grøndahl: Koncert za pozavno in orkester (prir. za klavir), prvi stavek

KITARSKI DUO NOVAK

sestavljata brat in sestra, oba mlada kitarista, Mariborčana, ki sta kot duet začela delovati leta 2012 pri prof. Zdravku Rumpfu na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru. Veliko nastopata, letos pa sta osvojila 1. nagrado, zlato plaketo in posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe na državnem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije TEMSIG.

VALENTIN NOVAK (2001) je začel igrati kitaro pri šestih letih pri prof. Stojanu Kralju in pouk nadaljeval pri prof. Zdravku Rumpfu na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor. Udeležil se je številnih kitarskih mednarodnih in državnih tekmovanj ter osvojil nagrade in priznanja: Mörski festival kitare (bronasto, in tri zlata priznanja), Dnevi kitare Krško (2012 in 2013 1. nagrada in zlato priznanje), TEMSIG 2011 (zlata plaketa), Guitar Art Festival Beograd 2013 (3. nagrada) in Porečki tirando 2014 (1. nagrada in 2. mesto). Udeležil se je tudi veliko seminarjev pri priznanih mojstrih kitare, kot so Ante Čagalj, Marko Feri, Sanja Plohl, Damjan Stanišić, Vojko Vešligaj in Vera Ogrizović. Trenutno je končal 7. razred GŠ in se sočasno uči še kontrabas pri prof. Božidarju Kovačiču. Igra v godalnem in simfoničnem orkestru Konservatorija Maribor.

KATJA VERONIKA NOVAK (1998) je dijakinja 1. letnika umetniške gimnazije Konservatorija za glasbo i balet Maribor v razredu prof. Vojka Vešligaja. Za kitaro jo je navdušila vzgojiteljica v vrtcu, z učenjem instrumenta pa je pričela z osmimi leti pri prof. Bogdanu Štabucu na PŠ Tabor, Srednje glasbene in baletne šole v Mariboru. Izkazala se je na veliko tekmovanjih: Mörski festival kitare (2010 srebrno priznanje, 2009 in 2011 zlato priznanje), Dnevi kitare Krško (2012 zlato priznanje), TEMSIG (2009 bronasta plaketa, 2012 srebrna plaketa), XI Concorso Europeo di Chitarra Classica »Città di Gorizia« - Premio Enrico Mercatalli 2014, Italia (3. mesto in bronasta medalja). Vsako leto se je v kitari izpopolnjevala pri znanih kitaristih kot so Tomaž Rajterič, Aleksandar Hadži - Đorđević, Sanja Plohl, Vera Ogrizović, Vojko Vešligaj, Damjan Stanišić, Marko  Feri in Ante Čagalj. Igra še v kitarskem orkestru Konservatorija Maribor, ki ga vodi prof. Vojko Vešligaj.

JURE MEDVEŠEK

Rojen leta 1995 v Brežicah, je obiskoval Osnovno šolo Jurija Dalmatina Krško in Glasbeno šolo Krško. Pravkar je zaključil je 4. letnik Konservatorija za glasbo in balet Maribor. Pozavno je začel igrati z osmimi leti, pred tem pa je dve leti igral kljunasto flavto, oboje pri prof. Franciju Arhu. S prihodom na Konservatorij mu je mentor postal prof. Mihael Švagan. Izobraževal  se je še pri prof. Branimirju Slokarju, prof. Dušanu Kranjcu, prof. Edgarju Manyaku, prof. Dietmarju Küblblocku in prof. Jonasu Bylindu. Je tudi član Simfoničnega orkestra glasbene šole Krško, Pihalnega orkestra Krško in Big banda Krško, s katerimi redno koncertira. Pri vseh treh orkestrih je član od leta 2008. Tega leta je tudi prvič šel na tekmovanje mladih slovenskih glasbenikov TEMSIG in prejel zlato plaketo. Dve leti kasneje je s trobilnim kvartetom zopet prejel zlato plaketo in prvo nagrado. Leto za tem pa je na TEMSIG-u kot solist prejel srebrno plaketo. Leta 2013 se je s kvartetom pozavn udeležil mednarodnega tekmovanja za komorne skupine s trobili in prejel posebno nagrado žirije in sponzorjev za najbolj obetaven mladi ansambel. Z istim kvartetom se je marca 2013 udeležil TEMSIG-a in prejel zato plaketo in prvo nagrado. V januarju 2014 se je udeležil tekmovanja Evrovizijski mladi glasbeniki, marca 2014 pa je na TEMSIGu kot solist prejel zlato plaketo, prvo nagrado in nagrado za doseženih 100 točk. Redno nastopa in gostuje po vsej Sloveniji in  tudi izven nje. Gostoval je že  v Italiji, Nemčiji, Hrvaški, Avstriji, Češki, Srbiji  in v Belgiji. 

IVAN FERČIČ je glasbeno izobraževanje začel na glasbeni šoli v Mariboru na oddelkih za klavir in harmoniko ter ga nadaljeval na Umetniški gimnaziji v Mariboru pri prof. Slavku Magdiću (harmonika) in prof. Narcisu Grabarju ter Sijavušu Gadžijevu (klavir). Leta 2003 je ob zaključku Umetniške gimnazije prejel diplomo dr. Romana Klasinca za izjemne umetniške dosežke. Istega leta je bil sprejet na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je študiral v razredu red. prof. Tatjane Ognjanovič. V času šolanja se je udeležil nekaj mednarodnih in večine državnih tekmovanj v disciplinah klavir, harmonika in solfeggio. Prejel je več zlatih plaket, dosegel eno prvo (solfeggio) in štiri druga mesta. Leta 2007 je na državnem tekmovanju v disciplini klavir v najvišji kategoriji IIIb prejel zlato plaketo in prvo nagrado. Udeležil se je mednarodnih klavirskih šol pri prof. A. Valdmi, S. Gadžijevu, N. Floresu, M. Hughesu, J. Jandu, J. G. Jiračku in G. Wallischu. Nastopal  je kot solist in v komornih skupinah z obema instrumentoma po Sloveniji, na Hrvaškem, v Avstriji in Italiji ter Makedoniji. Snemal je tudi za Radio Slovenija. Kot solist je nastopal z Mladinskim komornim orkestrom Maribor (čembalo), maja 2006 je igral s Slovensko filharmonijo v Ljubljani, leto potem pa z Mariborsko filharmonijo. Leta 2007 je prejel Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani. Z odliko (diploma summa cum laude) je diplomiral maja lani. Podiplomski študij je opravil  pri profesorici Tatjani Ognjanovič na Akademiji za glasbo v Ljubljani. 

Vstop je možen tudi z abonentsko kartico Orkestrski cikel ali Komorni cikel 2013/2014 Koncertne poslovalnice Narodnega doma Maribor.

Visit video

Für den Besuch dieser Veranstaltung benötigen Sie eine Lenta oder Tageskarte.

FACEBOOK