• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIA
  • MAIN PRINCIPAL SPONSOR
    NKBM
PROGRAMM

Dienstag

24.06.2014

19:30

Konzert

With the kind help of:




VERONIKA BRECELJ, violin; DANIJEL BRECELJ, piano

Spored

Wolfgang  Amadeus Mozart: Sonata za violino in klavir št. 32 v B-duru, KV 454
Claude Debussy: Sonata za violino in klavir
Jean Sibelius: Allegro moderato iz Koncerta za violino in orkester v d-molu, op. 47
Nathan Milstein: Paganiniana za violino

VERONIKA BRECELJ

se je rodila leta1994 v Šempetru pri Gorici. Violino se je pričela učiti pri štirih letih na Glasbeni šoli v Novi Gorici. Od dvanajstih let dalje jo je violino poučeval prof. Vasilij Meljnikov, ki je bil tudi njen profesor v času šolanja na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani, ki ga je zaključila z maturo iz predmeta Glasbe v šolskem letu 2010/11. Takoj zatem, spomladi 2011, je kot izjemno nadarjena in komaj sedemnajstletna opravila zelo zahtevne sprejemne izpite na Universität der Künste v Berlinu. Tu je pričela s študijem koncertne smeri violine v spomladanskem semestru v šolskem letu 2011/12 v razredu prof. Tomasza Tomaszewskega. V lanskem šolskem je uspešno maturirala na Gimnaziji Nova Gorica.

Veronika je zmagovalka več državnih in mednarodnih tekmovanj. Komaj šestletna je že osvojila 3. nagrado in posebno nagrado za najmlajšo udeleženko tekmovanja na mednarodnem tekmovanju violinistov Alpe-Adria v Gorici (Italija). Na istem tekmovanju je osvojila še 2. nagrado in 3. nagrado (leta 2001 in leta 2003). Na mednarodnem tekmovanju v Povolettu, v Italiji, je leta 2002 osvojila 2. nagrado ter 3. nagrado leta 2003.

Na državnem tekmovanju (TEMSIG 2003) je osvojila zlato plaketo in posebno nagrado žirije za najbolj obetavno violinistko v svoji kategoriji. Leta 2006 je na regijskem tekmovanju v Postojni dosegla vseh 100 točk ter bila absolutna zmagovalka tekmovanja. Na državnem tekmovanju (TEMSIG 2006) je ponovno dosegla zlato plaketo in 1. nagrado

Na mednarodnem tekmovanju ITHAKA 2007 v Ljubljani je osvojila 1. nagrado in bila finalistka tekmovanja. Leta 2008 je dosegla 1. nagrado na mednarodnem tekmovanju «Nuovi orizzonti« v Arezzu v Italiji. Decembra 2008 je na mednarodnem tekmovanju »Paolo Spincich« v Trstu v Italiji zopet osvojila absolutno 1. nagrado ter posebno nagrado V. and A. Marcosig. 

Svoj uspeh je ponovno potrdila z zlato plaketo in 1. nagrado na državnem tekmovanju leta 2009 (TEMSIG 2009).

Marca 2010 se je udeležila prestižnega mednarodnega violinskega tekmovanja »Georg Philipp Telemann« v Poznanu na Poljskem, kjer je v edini kategoriji in hudi konkurenci prišla v finale, zasedla 4. mesto in prejela odličje ter posebno nagrado žirije. Istega leta je na mednarodnem violinskem tekmovanju »Musica insieme« v Musile di Piave, v Italiji, osvojila 1. mesto. Aprila 2011 je na mednarodnem violinskem tekmovanju »Antonio Salieri« v Legnagu (Verona), v Italiji, zopet osvojila 1. mesto in 1. nagrado.

Leta 2012 je ponovno osvojila zlato plaketo in 1. nagrado na državnem tekmovanju TEMSIG 2012 v Krškem ter na mednarodnem tekmovanju instrumentalistov »Euritmia« v Povolettu, v Italiji, osvojila 1.nagrado.

Leta 2012 je prejela Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana za izjemne umetniške dosežke.

Veronika se kot solistka predstavlja na številnih nastopih in koncertih v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, Italiji in na Poljskem. Svoj prvi samostojni koncert je imela pri dvanajstih letih na Kostanjevici nad Novo Gorico. Koncertirala je tudi pod okriljem GML ljubljanske in sicer na Magistratu in Križankah v Ljubljani (2007, 2009 in 2013). Maja 2010 je imela samostojni koncert na Kostanjevici nad Novo Gorico v ciklu «Glasba z vrtov sv. Frančiška« pod okriljem Kulturnega doma Nova Gorica. Kar nekajkrat je že snemala za Radio Koper.

Aprila 2010 je kot solistka izvajala virtuozno skladbo Saint-Saëns-a Introduction et Rondo capriccioso s Simfoničnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet pod taktirko dirigenta Tomaža Habeta v Kočevju in v Slovenski filharmoniji v Ljubljani ter v Unionski dvorani. Decembra 2010 pa je kot solistka izvajala Bachov dvojni koncert s Komornim orkestrom Slovenske filharmonije. 

Vsako leto izpopolnjuje svoje znanje na mednarodnih master class-ih v Sloveniji (prof. V. Meljnikov, prof. L. Honda Rosenberg, prof. I. Ozim), na Hrvaškem (prof. U. Mogi), Nemčiji, Belgiji in na Poljskem (prof. Tomasz Tomaszewski).

Leta 2009 je bila kot najmlajša predstavnica sprejeta v poletno šolo Mladinskega orkestra Evropske unije (EUYO) v Graffeneg, Avstrija, ki deluje pod umetniškim vodstvom Vladimirja Ashkenazyja.

DANIJEL BRECELJ

se je rodil leta 1988 v Šempetru pri Gorici. Klavir se je pricel učiti pri petih letih, svoj prvi recital je odigiral pri starosti deset let. Takoj zatem je njegov talent odkril prof. Sijavšs Gadžijev, ki ga je sprejel v svoj razred na Srednji glasbeni in baletni soli v Ljubljani, in ga  usmeril in pripravil za študij na slovitem Conservatoire National Superieur de Musique et de

Danse de Paris (Cnsmdp) v Parizu. Tako je pri osemnajstih letih vstopil v razred prof. Roger-ja Muraro-ja in  prof. Isabelle Dubuis, leta 2011 je tudi magistriral. Septembra 2012 je bil sprejet v razred prof. Leonida Margariusa na Pianistični akademiji Incontri col maestro v Imoli. Hkrati pa nadaljuje tudi podiplomski studij klavirja na Mozarteumu v Salzburgu v razredu prof. Rolf-a Plagge-ja. 

V času studija se izpopolnjuje na mojstrskih tečajih pri uveljavljenih profesorjih, kot so J.Rouvier, P.L.Aimard, L.Margarius, H.K.Kammerling in drugi.  Je dobitnik najvišjih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih (1. nagrada na drzavnem tekmovanju Temsig leta 2004 in 2007, ko je v 3.a kategoriji prejel 100 točk; 1. nagrada Fundacije Yamaha v Parizu leta 2011, 2. nagrada na mednarodnem tekmovanju Piano à Mayenne v Franciji leta 2012; finalist na tekmovanju Guido Alberto Fano v Italiji leta 2012). Leta 2006 mu je Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana podelil Škerjancevo nagrado. Danijel Brecelj že od rosnih let redno koncertira v Sloveniji, Italiji in Franciji, na festivalih, kot so Festival Ljubljana, Festival Lent, festival Musique et patrimoine v Parizu, Un dimanche avec Chopin, festival Jeunes talents v Parizu, Glasba z vrtov sv. Franciska, cikel Epte Pianissimo, Kogojevi dnevi, Klavirski dnevi Epte,... Kot solist je nastopil z orkestrom Slovenske filharmonije, s Simfoniki RTV Slovenija in z orkestrom Univerze v Groningenu, z dirigenti maestrom Antonom Nanutom, maestrom Markom Munihom, Petrom Stamom in Simonom Krečičem. Letos februarja je nastopil na Noči klavirjev s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Na koncertih pogosto izvaja tudi svoje skladbe. Pri 16 letih je debitiral s svojim Koncertom za klavir in orkester s Simfonicnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Večkrat je snemal za Radio Slovenija, posnetki so bili izdani na zgoščenki Mladi virtuozi pri Založbi kaset in plošč.

Poleg svoje solistične kariere nastopa tudi v komornih zasedbah, pogosto v duu z violinistko Mihelo Brecelj.

 

Vstop je možen tudi z abonentsko kartico Orkestrski cikel ali Komorni cikel 2013/2014 Koncertne poslovalnice Narodnega doma Maribor.

 

Für den Besuch dieser Veranstaltung benötigen Sie eine Lenta oder Tageskarte.

FACEBOOK